De Marnix

In Leiden worden er tal van activiteiten voor kinderen georganiseerd.
Wellicht heeft u wel eens uw gedachten laten gaan over de mogelijkheden die Leiden en omgeving biedt voor uw kind. Zo zijn er diverse speeltuinverenigingen, sportverenigingen, knutselclubs en uiteraard kent de regio ook diverse scoutingverenigingen. De Stichting Marnix-groep is niets van dit alles, maar kent wel alle elementen die andere verenigingen ook kennen!

Op de Marnix kennen wij momenteel twee groepen:
De Binken: Bestaat uit jongens en meisjes van 7 t/m 12 jaar.
De Kornuiten: Bestaat uit jongens en meisjes van 13 t/m 17 jaar.
De Elite: Groep voor 18 jaar en ouder.De Binken
:

Marnix Zomerkamp 2017 Simpelveld

Tot de Binkengroep behoren de jongste kinderen binnen de Marnix. Officieel heeft de Binkengroep jongens en meisjes tussen de 7 en de 12 jaar. De Binken- groep heeft elke zaterdag tussen 11.00 uur en 13.00 uur een programma.

Wat gebeurt er tijdens een programma? Voor elke zaterdag wordt een programma bedacht door de spelleiding. Afhankelijk van het weer zal er besloten worden een binnen- of buitenprogramma te draaien, waarbij een buitenprogramma de voorkeur heeft. De nabijgelegen parken Ter Wadding en Park Hooghkamer zijn bij uitstek uiterst geschikt om met de groep spellen te gaan spelen. Voor de Binkengroep zijn dit vaak iets eenvoudiger spellen als hutten bouwen, speurtochten en balspelen. Tijdens binnenprogramma’s worden bordspellen gespeeld, of zijn er creatieve programma’s, zoals knutselen of kleien. Onze keuken biedt ook de mogelijkheid om met de kinderen koekjes, pizza’s e.d. te bakken. Uiteraard worden alle programma’s begeleidt door een leidingteam met als hoofdleiding Remon Freeke.

Ook worden er overnachtingen gehouden. De kinderen worden in dit geval pas ’s avonds verwacht, spelen een avondspel en blijven op het clubhuis slapen.

In de eerste week van de zomervakantie organiseert de Marnix altijd een kamp. De Binken gaan een week lang naar een huisje in een bosrijk gebied. Een omgeving met bos leent zich uitstekend voor diverse spellen als huttenbouw en smokkelspelen. Ook is er vaak een stad of dorp in de buurt waar het traditionele vossenjacht kan worden gehouden.

De Kornuiten:

Kampvuurkuil op kamp

Tot de Kornuiten behoren de oudere kinderen binnen de Marnix. Deze groep heeft elke zaterdag tussen 11.00 uur en 13.00 uur een programma, net als de Binkengroep.

Wat gebeurt er tijdens een programma? Ook voor de Kornuiten wordt er elke zaterdag een passend programma bedacht en uitgevoerd. Veelal zijn deze programma’s meer gericht op de wat oudere leeftijd van de groep. Je kunt hierbij denken aan spellen waarbij de groep zelfstandig opdrachten in de direct omgeving van de Marnix uitvoert, een ruilspuil in en rondom het lokale winkelcentrum of een speurtocht in de binnenstad van Leiden.

Ook worden er overnachtingen gehouden. De Kornuiten worden in dit geval pas ’s avonds verwacht, spelen een avond- of nachtspel en blijven vaak op het clubhuis slapen.

Ook de Kornuiten gaan een week lang naar een kampterrein in de bosrijkgebied in Nederland, vaak hetzelfde terrein als de Binkengroep. Echter wordt er voor de Kornuiten altijd een apart programma ontwikkelt en slapen zij , als dat mogelijk is op het kampterrein, in tenten en koken zij vaak hun eigen maaltijden.

De Elite:

De Elite is de oudste groep binnen de Marnix. De leden hebben (een deel van) de spelgroepen doorlopen, maar zijn er te oud voor geworden, terwijl ze nog niet weg willen. De leden van deze groep zijn tussen de 18 en 30 jaar oud.

Een keer per maand komen zij samen op het clubgebouw om met z’n allen iets gezelligs te ondernemen. Het programma vindt veelal ’s avonds plaats (tenzij ergens heen gegaan wordt). Voorbeelden van wat de elite doen zijn overnachtingen, filmavondjes, film maken, dineren of gewoon iets anders wat in ze opkomt. Ze bedenken zelf hun programma en voeren het ook helemaal zelf uit. Er zijn echter wel twee ‘begeleiders’ aanwezig die verantwoordelijk zijn.